mediteo biedt u CSV-export aan. In mediteo m+ is een overzichtelijke pdf-export bovendien ook beschikbaar.
<br>
- Dagplanner/Dagboek → “Export”-symbool (rechtsboven) → Volg de vragen in de app
<br>Houd er rekening mee dat pas vanaf versie 4.14.0 een gedetailleerde export van de innames mogelijk is en de export vanuit de Dagplanner kan worden aangemaakt.
U kunt bij het toevoegen of bewerken van uw medicijnen gewenste tijdstippen kiezen. De tijdstippen in de instellingen zijn enkel standaardwaarden die automatisch worden voorgesteld bij de medicijnen en het scannen van de BMP’s. Als u voor uw medicijnen andere tijdstippen wilt instellen, kunt u de suggesties gewoon negeren.
mediteo biedt u pdf-export van uw medicatieschema aan. Om uw medische gegevens te beschermen tegen onbevoegde toegang, kunt u een wachtwoord aanmaken bij het maken van een pdf.
<br>Printen:
- Medicatie → “…”-symbool (rechtsboven) → Gewenste medicijnen om te printen selecteren → Printen → Printen → Printer selecteren
<br>Exporteren:
- Medicatie → “…”-symbool (rechtsboven) → Gewenste medicijnen voor de export selecteren → Exporteren → Exporteren
mediteo stuurt u waarschuwingsmeldingen die op de pagina Medicatie worden getoond. Volgende meldingen zijn mogelijk:
<br>
- Rode banner “Input vereist”: U hebt medicijnen waarvan de gegevens onvolledig of gewijzigd zijn. → Tik op de banner om hem te bekijken en de ontbrekende gegevens aan te vullen of de wijzigingen te bevestigen.
- Oranje symbool “Duplicaat”: U hebt minstens één ander medicijn in uw lijst met een andere werkzame stof, maar met dezelfde klasse van werkzame stoffen.
- Rood symbool “Duplicaat”: U hebt minstens één ander medicijn in uw lijst met dezelfde werkzame stof. → Met deze symbolen wil mediteo u waarschuwen voor dubbelmedicatie. Vraag uw arts of apotheker of deze waarschuwingen voor u relevant zijn!
- Rood symbool “Bijvullen”: De voorraad van dit medicijn raakt stilaan op. → Vul uw voorraad weer aan en voer deze informatie in mediteo in bij het betreffende medicijn in de tab “Medicatieschema” onder “Herinnering om bij te vullen”.
mediteo kan de 2D-barcode op uw federaal medicatieplan (Bundesmedikationsplan) lezen om automatisch alle gegevens over te zetten. Versies tot v2.6. worden ondersteund.
<br>Toevoegen:
- Medicatie → “Plus”-symbool (iOS rechtsboven, Android rechtsonder) → Barcode scannen → BMP scannen→ Toevoegen
<br>Bekijken:
- Medicatie → BMP → BMP aantikken
<br>Bewerken/stoppen/verwijderen:
- U kunt het BMP op zich niet bewerken of verwijderen. Natuurlijk kunt u de medicijnen steeds bewerken of stoppen. Het BMP (en de 2D-barcode) blijft daardoor op zich echter ongewijzigd.
- Als u een nieuw BMP ontvangt, moet u de medicijnen van het oude BMP stoppen, omdat de BMP’s niet aan elkaar gelinkt zijn. Dat zorgt ervoor dat medicijnen dubbel in uw lijst staan als u de medicatie van de oude versie niet stopt.
U hebt sinds 1 oktober 2016 recht op een federaal medicatieplan als u minstens drie medicijnen tegelijk inneemt of gebruikt waarvan het gebruik voor een periode van minstens 28 dagen wordt voorzien. Uw arts of apotheker kan u het medicatieplan overhandigen. Het moet alle medicijnen op voorschrift en zelfmedicatie bevatten. Van die medicijnen worden onder andere de werkzame stof, de dosering, de reden tot inname en andere indicaties van de inname gespecificeerd.
<br>Bovendien is er op het geprinte medicatieplan een 2D-barcode aanwezig. In mediteo kunt u die barcode inscannen en daarmee al uw medicijnen veilig en makkelijk in de app overdragen.
Voor de meeste medicijnen in onze databank is een bijsluiter beschikbaar. Houd er rekening mee dat er geen een-op-eenrelatie is tussen de bijsluiters in mediteo en de geprinte bijsluiters.
<br>
- Medicatie → Medicijn aantikken → Verpakking → Bijsluiter
<br>De bijsluiter wordt u ook direct getoond bij het invoeren van een nieuw medicijn in de betreffende stap. Bij medicijnen die u niet met een zoekresultaat in de database hebt toegevoegd (“Medicijn niet in onze databank? Toch toevoegen”), wordt deze stap bij het invoeren overgeslagen en is de “Verpakking”-tab niet beschikbaar.
mediteo maakt het mogelijk om informatie (notities) aan een medicijn te koppelen. Deze informatie wordt bij een export ook geprint en in de Dagplanner getoond.
Daarnaast kunnen foto’s als icoontjes toegevoegd worden. Op iOS kunt u deze icoontjes bovendien als een grote afbeelding bekijken.
<br>Informatie toevoegen/wijzigen:
- Medicatie → Medicijn aantikken → Informatie → “Informatie over het medicijn” aantikken → Tekst bewerken → Klaar
<br>Foto’s toevoegen:
- Medicatie → Medicijn aantikken → Informatie → “Informatie over het medicijn” aantikken → Plus-symbool (onder “Foto’s”) → Foto nemen of uit de gallerij selecteren → Klaar
<br>Foto’s wijzigen:
- Medicatie → Medicijn aantikken → Informatie → “Informatie over het medicijn” aantikken → Plus-symbool (onder “Foto’s”) → Foto aantikken → Foto nemen of uit de gallerij selecteren → Klaar
<br>Foto’s verwijderen:
- Medicatie → Medicijn aantikken → Informatie → “Informatie over het medicijn” aantikken → Plus-symbool (onder “Foto’s”) → Foto aantikken → Foto verwijderen → Klaar
<br>Informatie en foto’s kunt u ook direct bewerken bij het invoeren van een nieuw medicijn in de betreffende stap op dezelfde manier.
mediteo kan u eraan herinneren een nieuw voorschrift of nieuwe verpakking van uw medicijn te halen. Hiervoor moet u uw voorraad beheren:
<br>Herinnering aan/uit:
- Medicatie → Medicijn aantikken → Herinnering om bij te vullen → Herinnering om bij te vullen aan/uit
<br>Voorraad wijzigen (twee mogelijkheden):
- Als u een herinnering om bij te vullen ontvangt → Herinnering aantikken → Openen → Nieuwe voorraad invoeren → Klaar
- Medicatie → Medicijn aantikken → Herinnering om bij te vullen → Nieuwe voorraad invoeren → Klaar
<br>De voorraad en herinnering kunt u ook direct bewerken bij het invoeren van een nieuw medicijn in de betreffende stap op dezelfde manier.
De resterende hoeveelheid en de geschatte resterende dagen worden getoond op de detailpagina van het medicijn en op de uitgevouwen innamekaart op uw Dagplanner. De resterende hoeveelheid van uw medicijn wordt automatisch bijgewerkt zodra u een inname markeert.
U vindt alle innames in uw Dagplanner. Daar kunt u ze niet alleen bevestigen, maar ook individueel bewerken en het juiste innamemoment en de juiste dosis instellen. Bovendien kunt u al ingenomen innames achteraf bevestigen en geplande innames flexibel instellen.
<br>Toevoegen (twee mogelijkheden):
- Dagplanner → “Plus”-symbool (iOS rechtsboven, Android linksonder) → Nieuwe inname → Medicijn selecteren → Gegevens invoeren → Inname toevoegen
- Alleen voor vrij verkrijgbare medicatie, alleen iOS: Medicatie → Medicijn aantikken → Afzonderlijke inname toevoegen → Gegevens invoeren → Inname toevoegen
<br>Bewerken (alleen innames die niet in het groen gemarkeerd zijn):
- Dagplanner → Tik op de inname → “…”-symbool (Meer) → Deze inname bewerken → Dosering aanpassen → Opslaan
<br>Verwijderen (alleen innames die niet in het groen gemarkeerd zijn):
- Dagplanner → Tik op de inname → “…”-symbool (Meer) → Verwijder deze inname → Verwijderen
Mocht u geen suggesties krijgen als u de naam van uw medicijn invoert, kunt u het medicijn handmatig toevoegen. Tik hiervoor op de optie “Toch toevoegen” die onmiddellijk onder het zoekveld verschijnt. Laat ons gerust via mail weten als uw medicijn of de nodige instellingen ervoor niet beschikbaar zijn via [email protected]. Houd er rekening mee dat we momenteel alleen over Duitse, Italiaanse en Franse medicijnen in onze database beschikken.
mediteo maakt het mogelijk om elke soort medicatie toe te voegen. Of het nu gaat om medicatie op voorschrift of een simpele herinnering om genoeg water te drinken, blijft geheel aan u. Bij het toevoegen van nieuwe innames hebben wij automatische herkenning van medicijnen ingesteld die in onze databank opgeslagen zijn. Zodra u de naam van het medicijn invoert dat u wilt toevoegen, worden de beschikbare zoekresultaten voorgesteld. zodat u makkelijk en snel het juiste medicijn kunt kiezen. Natuurlijk kunt u ook eigen medicijnen toevoegen als ze bv. niet in de databank aanwezig zijn of als ze gepersonaliseerde specificaties vereisen.
<br>
Er staat geen limiet op het aantal medicijnen dat u kunt toevoegen.
U kunt elk gestopt medicijn hervatten. Daarbij wordt een kopie aangemaakt. Het gestopte item blijft dus voor uw documentatie bewaard. Zo kunt u ook medicijnen tijdelijk pauzeren en later hervatten.
<br>
- Medicatie → “Gestopt”-tab → Medicijn selecteren → Medicatie hervatten (u moet mogelijk scrollen)
mediteo biedt u een breed scala aan mogelijkheden. U kunt de meeste gegevens direct ingeven als u een medicijn toevoegt (zie Hoe kan ik mijn medicijnen toevoegen/wijzigen/stoppen/verwijderen?). Enkele daarvan kunt u in de tab Medicatie zien nadat u het medicijn hebt ingegeven.
<br>De volgende informatie moet worden vastgelegd:
<br>
- Naam (met producent en werkzame stof)
- Langdurige medicatie met innameherinnering (dagen, tijdstippen & hoeveelheid) of vrij verkrijgbare medicatie zonder herinnering
- Start- en einddatum van het medicijn
- Weergave met vorm en kleur
<br>We bieden ook de volgende mogelijkheden:
<br>
- Huidige hoeveelheid met automatische herinnering om bij te vullen
- Notities en foto’s
- Bijsluiter en verpakkingsinformatie
In mediteo kunt u elk medicijn invoeren om aan de inname ervan herinnerd te worden, toezicht te houden op de voorraad en steeds relevante informatie snel en overzichtelijk binnen handbereik te hebben.
<br>Toevoegen (twee mogelijkheden):
- Medicatie → “Plus”-symbool (iOS rechtsboven, Android rechtsonder) → Zoekterm invoeren (naam, werkzame stof of fabrikant) of barcode scannen → Selecteer medicijn of “Toch toevoegen”) → Volg vervolgens de vragen van de app
- Dagplanner → “Plus”-symbool (iOS rechtsboven, Android rechtsonder) → Nieuwe inname → Nieuw medicijn toevoegen → Voer zoekterm in (naam, werkzame stof of fabrikant) of scan barcode → Medicijn selecteren (of “Toch toevoegen”) → Volg vervolgens de vragen van de app
<br>Bewerken (alleen huidige medicijnen, twee mogelijkheden):
- Dagplanner → Tik op inname → “…”-symbool (Meer) → Medicatieschema aanpassen → Tik op informatie die moet worden gewijzigd → Volg vervolgens de vragen van de app
- Medicatie → Tik op medicijn → Tik op informatie die moet worden gewijzigd → volg vervolgens de vragen van de app
<br>Medicatie stoppen (alleen huidige geneesmiddelen, twee (iOS drie) mogelijkheden):
- Dagplanner → Tik op inname → “…”-symbool (Meer) → Medicatieschema aanpassen → Medicatie stoppen (u moet mogelijk scrollen) → Stoppen
- Medicatie → Tik op medicijn → Medicatie stoppen (u moet mogelijk scrollen) → Stoppen
- Alleen iOS: Medicatie → Veeg medicatie naar links → Stoppen
<br>Verwijderen (alleen gestopte medicijnen):
- iOS: Medicatie → “Gestopt”-tab → “Selecteer”-symbool (rechtsboven) → Tik op medicijn(en) → Verbergen (u moet mogelijk scrollen)
- Android (twee opties):
- Medicatie → “Gestopt”-tab → Medicijn ingedrukt houden → Indien gewenst, selecteer meerdere medicijnen → Verbergen (u moet mogelijk scrollen)
- Medicatie → “Gestopt”-tab → “…”-symbool (rechtsboven) → Medicijn verbergen → Medicijn(en) selecteren → Verbergen